BlokkenschemaKlik op de afbeelding om het blokkenschema te vergroten.

Haal je specialisatie Nitrox Basis in één dag!

Op veel duiklocaties zou je soms wat langer onder water willen blijven: er zijn bijvoorbeeld bijzondere vissen te zien, er ligt een groot wrak dat je wil verkennen of je wil simpelweg langer genieten van het ‘onder water zijn’. Herken je dit gevoel? Kom dan naar het Duikfestival en haal in één dag de specialisatie Nitrox Basis!

 

Theorie - duik - theorie
In de ochtend neemt NOB-instructeur Ferry van Dorst je mee in het theoriegedeelte, in de middag maak je een duik (met Nitrox uiteraard) in de festivalplas. Vervolgens kom je na de duik weer met de groep bij elkaar voor het laatste gedeelte. Hierin bereid je je tweede Nitroxduik voor, die je vervolgens zelf (eventueel op een andere dag en andere locatie) maakt (dit laatste gedeelte betreft een pilot). Aan het eind van de dag toosten we samen met jou op het behalen van je nieuwe specialisatie!

 

Aanmelden?
Wil je je aanmelden voor deze specialisatie? Stuur dan een e-mail naar info@onderwatersport.org met als onderwerp ‘Aanmelden specialisatie Nitrox Basis’. Vermeld je naam, relatienummer (als je lid bent van de NOB) en je hoogst behaalde duikbrevet. Het ingangsniveau van de specialisatie is 1*-duiker. Heb je zelf een Nitroxfles of kun je deze van iemand lenen? Neem hem dan - gevuld - mee! Heb je dit niet? Geef dit dan aan in de e-mail, wij kunnen er dan één voor je verzorgen. Helaas is het vullen van je Nitroxfles op het Duikfestival niet mogelijk. Wil je een tweede duik maken? Neem dan een tweede fles mee, er is wél een vulinstallatie voor perslucht, niet voor Nitrox.

 

Bestel het lesboek!

Let op: zorg dat je vóór het Duikfestival het boek ‘Nitrox Basis’ hebt besteld. Deze kost €39,75 (incl. Brevetregistratiekaart) en is te koop in de NOB-shop. Lees hem alvast door voordat je naar het Duikfestival komt. Ben je geen lid van de NOB, maar wil je deze specialisatie wél volgen? Meld je dan eerst aan bij de NOB, dit kan via het individuele lidmaatschap NOB4U. Naast een ticket voor het duikfestival en het boek zijn er verder geen kosten verbonden aan deze specialisatie.

 

Helaas! De specialisatie zit vol, je kunt je dus niet meer aanmelden.

Workshop Basisinstelling van je camera door Karin Brussaard

Heb jij een onderwatercamera en ben je benieuwd hoe je mooiere foto's maakt zonder daar veel moeite voor te hoeven doen? Volg dan op het duikfestival de workshop van Karin Brussaard! Zij neemt je deze dag mee langs de basisinstellingen van je camera: hoe staat hij perfect ingesteld om dat ene mooie plaatje te maken?


Voor deze workshop hoef je je niet vooraf aan te melden. Ben je van plan om deze workshop te volgen? Vergeet dan uiteraard niet om je camera mee te nemen!

Minder perslucht verbruiken? leer efficiënter ademen!

Altijd al eens wat langer onder water willen zijn, maar dan zónder hulpmiddelen? Maak dan kennis met freediven, dé onderwatersport in opkomst. Basic freedive instructeur Danny Martherus neemt je mee in de kunst van het ademen. “Want”, zo legt hij uit, “als je je adem voor langere tijd wilt inhouden dan zul je eerst efficiënt moeten leren ademen.” Door anders te gaan ademen verbruik je tijdens het duiken overigens minder perslucht; alleen dát is al een reden om deze workshop te volgen! 

 
Deze
workshop vindt binnen plaats; er wordt dus niet gedoken. De workshop wordt aangeboden door ESKO Diveworld en Be Water.


Workshop 'Winning Images'

Hoe maak je een winnende foto? Deze vraag staat centraal in de workshop van Ron Offermans. Tijdens deze workshop leer je niet alleen hoe je technisch gezien een goede foto kunt maken, maar ook hoe je het WOW!-effect aan je foto's toevoegt. Daardoor vergroot je de kans om bij een onderwaterfotografiewedstrijd met de hoofdprijs naar huis te gaan!

Uiteraard komen zaken als licht en compositie ook aan bod. Ron benut tijdens deze workshop onder meer de kennis en kunde die hij heeft opgedaan als coach van het Nederlands team tijdens het WK Onderwaterfotografie.

 

Wil je bij deze workshop aanwezig zijn? Meld je dan aan door een mail te sturen naar info@onderwatersport.org met als onderwerp 'Aanmelden workshop Winning Images'. Er is beperkt plek, vol=vol!

 

Helaas! De workshop van Ron Offermans zit vol, je kunt je dus niet meer aanmelden.

Workshop 'Herkennen van onderwaterleven'

Wil jij soorten onderwaterleven herkennen onder water? Doe dan mee aan deze workshop georganiseerd door stichting Anemoon! Niels Schrieken en Chantal Garttener nemen je mee in de de biologie onder water en laat je zien hoe je onderwaterleven kunt herkennen. Deze workshop is gericht op alle sportduikers, ook duikers zonder enige biologische voorkennis.

 

Heb je een foto van onderwaterleven dat je graag wilt determineren tijdens de workshop? Neem hem dan mee naar de workshop of zet ze van te voren in de (openbare) Facebookgroep van Stichting ANEMOON.

Foto: Dicky Boele

Een wrakduik naar de Blücher

Joeri Vinkx heeft een duikexpeditie gemaakt naar het wrak van de Blücher, een zware kruiser waarmee de Nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog Noorwegen wilden binnenvallen. Het schip werd bij Oscarsborg echter onder vuur genomen en zonk naar de bodem van het fjord. Tegenwoordig wordt ’t gezien als één van de moeilijkst te beduiken wrakken.

Waarom zou je zo'n enorme inspanning leveren? Joeri geeft je tijdens zijn boeiende presentatie antwoord op die vraag!

 

Fototips van WK-deelnemers Arco de Man en Marco Heesbeen

Wil je tips krijgen over hoe je je onderwaterfoto’s kunt verbeteren? Kom dan langs bij Marco Heesbeen en Arco de Man. Zij geven je op het duikfestival aan de hand van jouw foto’s tips over hoe je je foto nóg beter kunt maken. Vergeet dus niet je foto en/of camera mee te nemen!


Arco en Marco namen afgelopen mei deel aan het WK Onderwaterfotografie, dat in Nederland werd georganiseerd. Met vier Top 10 noteringen én een gouden medaille voor Marco in de categorie 'Close-up met een thema - kreeft' was het met recht een geslaagd WK! Als experts, met jarenlange ervaring op het gebied van onderwaterfotografie, geven Arco en Marco je tijdens het duikfestival graag tips.


Op de foto, van links naar rechts: Marco Heesbeen, Corné Bolders, Ron Offermans, Arco de Man en Lilian de Man.

Duikmateriaal testen

Op het festival zijn verschillende leveranciers en duikondernemers aanwezig waar je duikmateriaal kunt testen. Heb je bijvoorbeeld altijd al de Neptune van Ocean Reef willen uitproberen of de Jetpack van Oceanic? Dat kan! Ook kun je een onderwaterscooter en rebreather uittesten én de Banditcamera van TomTom.


‘Afgelopen editie was het uittesten van materiaal voor mij een groot succes,’ vertelt Shalini Knippels van duikvereniging Amicus Aquae uit Vlijmen. ‘Ik heb twee droogpakken kunnen proberen, dat was eens een heel andere ervaring!’


Heb je net als Shalini zin om duikmateriaal uit te proberen? Laat je dan in de DemoHal adviseren en probeer het materiaal vervolgens uit in het water. Test je iets dat je goed bevalt, dan kun je het product direct aanschaffen.


 

oman, de geheime tip van Marion Haarsma

Benieuwd wat je in Oman onder water kunt zien? Marion Haarsma vertelt je er tijdens deze presentatie alles over! Marion is een zeer gepassioneerd duiker en onderwater fotograaf. Haar voorkeur gaat uit naar onbekende bestemmingen; ze is altijd op zoek naar de ‘geheime tip’, zoals Oman. Oman is een onbekend duikparadijs met een zeer gevarieerd onderwaterleven. Voor een Arabisch land heeft het een vrouwvriendelijke cultuur, waar je je al gauw thuis voelt. Het is een soort Noorwegen in de zon! Marion vertelt over twee reizen en drie verschillende duikbestemmingen: rond Muskat, Musandam in het noorden en Salalah in het diepe zuiden.

 

ooit op een onderwaterscooter gezeten?
Tussen 11:00 - 16:00 uur kun je op het DemoPlein bij DiveCompany.nl een onderwaterscooter huren! Inschrijven kan bij de stand.

Let op: er zijn maar twee scooters beschikbaar. Om een scooter uit te proberen moet je minimaal 2*-duiker zijn, goede trimvaardigheden hebben en minimaal 30 duiken hebben gemaakt.
Meet the Experts: rené weterings, ron offermans en cees den toom

Bij 'Meet the Expert' worden aan een grote tafel diverse thema's besproken. René Weterings beantwoordt vragen van beginnende onderwaterfotografen en Ron Offermans gaat in gesprek met de wat meer ervaren fotografen.

Cees den Toom van Scuba-Academie weet alles van onderwaterscooters: waarvoor je zo'n scooter kunt gebruiken bijvoorbeeld, maar ook wat de voordelen zijn en waar je op moet letten. Wat extra leuk is, is dat aansluitend op deze 'Meet the Expert' een praktische sessie volgt waarin je zelf een stukje kunt scooteren! Nieuwsgierig? Kom gerust langs!

 

Meet the Expert wordt georganiseerd door Duiken in Beeld.

The Making of... ‘Holland – Natuur in de Delta’

In september is de film ‘Holland – Natuur in de Delta’ in première gegaan, de veelbelovende opvolger van ‘De Nieuwe Wildernis’. Op dit moment kun je de film bekijken in de bioscoop. Benieuwd hoe al deze prachtige natuurbeelden zijn gemaakt? Op het duikfestival mogen we 'The Making of...' tonen! Deze film van een klein uur geeft je een inkijkje in hoe de film tot stand is gekomen. Ook Klaudie Bartelink en Peter van Rodijnen komen aan het woord, zij maakten voor deze film heel veel prachtige onderwaterbeelden - en daar moesten ze soms veel voor over hebben!

Bekijk hier alvast de website van de film
arbeid onder overdruk

Vraag jij je ook wel eens af wat beroepsduiken precies inhoudt? Hoe de opleiding in elkaar zit, wat de verschillen zijn met het recreatieve duiken, wat je er in de praktijk mee kunt en wat voor soorten werkzaamheden er zijn? Kom dan langs bij deze presentatie van Leo Lagarde en Carin Bot!

Wrakken op de Noordzee
Bjorn Sloos vertelt over wrakduiken op de Noordzee. Waar moet je zeker aan denken als je op de Noordzee wilt gaan duiken? En welke schepen zijn er zoal?

Bjorn vertelt daarnaast over zijn werk voor Stichting Stimon, een stichting die opkomt voor de belangen van de wrakduikers.
Kinderprogramma

Tijdens de wintereditie is er een speciaal en gevarieerd kinderprogramma, dat zich zowel binnen als buiten zal afspelen. Binnen zij er allerlei spelletjes die je kunt doen en buiten kun je (bij droog en niet al te koud weer) quad rijden en het klimpark in!

 

Outdoor Adventure

De kinderen gaan in teams op pad. Kun jij met jouw team een touwbrug bouwen en vuur maken om chocolademelk op te warmen? Ook een hindernissenparcours mag op deze tocht uiteraard niet ontbreken, net als handboogschieten! (vanaf 8 jaar en bij goed weer)


Zipline en Klimpark
Kom naar het klimpark en leg de route langs touwbruggen en klimwanden af. Ben jij behendig en leg je het parcours af? Bovenaan het 12 meter hoge klimpark start de zipline, vanwaar je 200 meter lang over het water zoeft. Durf jij het aan? (vanaf 130 cm en bij goed weer)


Quad rijden

Crossen over het zand, zo hard als je durft! Quadrijden is een super spannende activiteit. Je krijgt bij het duikfestival een helm en overall te leen, om je vervolgens helemaal uit te leven op de crossbaan. (vanaf 10 jaar en bij goed weer)


Kinderplein
Wil jij lekker binnen spelen? Kom dan naar het kinderplein voor een potje tafelvoetbal, darten, spijker slaan of speel op de WE.

diving data collection

Wil jij real-time een decompressie risicoanalyse krijgen van je duik én mooie statistieken van al je duiken inzien? Kom dan langs bij deze presentatie en ontdek wat het nieuwe systeem van DAN jou te bieden heeft!

 

Naast dat jij een mooi overzicht van al je duiken krijgt, kan DAN dankzij jouw gegevens ook een database opbouwen van duikprofielen, waar vervolgens weer waardevol onderzoek mee gedaan kan worden. Wil je meer over dit systeem weten en hoe jij er (heel gemakkelijk) gebruik van kunt maken? Kom dan op het duikfestival naar de presentatie die Louis Verschuur verzorgt.

Presentatie opleidingsprogramma 'Lucky fin'

Op het duikfestival wordt het nieuwe opleidingsprogramma Lucky Fin gepresenteerd. Lucky Fin is een opleidingsprogramma voor mensen die niet kunnen deelnemen aan de reguliere duikopleiding; dit kunnen mensen zijn met een geestelijke beperking en/of een lichamelijke beperking.

 

In deze opleiding wordt gekeken naar de mogelijkheden die het persoon heeft en niet naar de onmogelijkheden. De brevetten zijn ingedeeld naar wat de mensen zelf kunnen, de niveaus zijn A t/m D. Waar A een duiker is die weinig tot geen hulp nodig heeft en D een duiker is die veel hulp nodig heeft.

 

Wil je hier meer over weten? Jan en Marlies Groenhof geven een korte presentatie over dit nieuwe opleidingsprogramma.

duikfles vullen voor het goede doel
Heb je gedoken en wil je je fles vullen? Er is een compressor aanwezig op het festivalterrein!

Je betaalt per vulling een consumptiemunt, waarvan de waarde gedoneerd wordt aan de campagne ‘Sea Stars’ van het Wereld Natuur Fonds.

Meer informatie over Sea Stars vind je hier


Inloggen